Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Zemanova média

"Nejsem si jist, zda je vůbec legitimní říct, že bude bojovat s médii”, soudí o inauguračním projevu prezidenta politolog T. Lebeda v sobotních LN (“Chci bojovat s mafiemi, neonacisty. A s médii” LN, 9. 3. 2013).

Já si však zase vůbec nejsem jist, zda slova, kterými prezident označil za “ostrov negativní deviace” tu část médií, “… která se zaměřuje na vymývání mozků, na mediální masáže a na manipulaci veřejným míněním”, je možné označit za záměr “bojovat s médií”. Sotva. Části médií se tato charakteristika snad netýká? Nebo ano?

Většina lidí nemá žádné osobní zkušenosti s tvorbou politiky. Nejsou členy politických stran, neúčastní se vůbec nebo jen ve zcela nepatrném počtu veřejných schůzí nebo setkání s politiky a kandidáty. Jediným zdrojem informací pro ně jsou pak média. Samozřejmě média nemohou za to, že lidé citují titulky z novin a jsou přesvědčeni, že přednášejí své vlastní názory. Ale bezpochyby nesou část odpovědnosti za to, jak lidé na základě “informací z médií” reálnou situaci u nás, a především politiku, vnímají. Pro příklad jsme nemuseli chodit daleko.

V již zmíněních sobotních LN byly na privilegovaném místě druhé strany vydání uveřejněna jednak modlitba, kterou M. Zeman zakončil svůj projev, a hned pod ní pak toto sdělení: ”Hanba, zaznělo do ticha, když nový prezident pokládal květiny k soše TGM na Hradčanském náměstí.” Tuto významnou “událost” pak ještě autoři článku rozvíjejí v textu o tom, jak onen “osamělý rebel” vypadal, jak s ním “okolostojící” a “jeden z důchodců” polemizovali. Nakonec pak onen, tentokráte již “Schwarzenbergův volič,” všechny usadil sdělením, že “mají špatně uvázanou kravatu”. Byl jsem v době kladení věnce přímo u pomníku přítomen a nic z toho, co je popisováno, jsem neslyšel ani neviděl. Ale i kdyby: je to stěžejní událost pátečního dopoledne, jak to při čtení sobotních LN vypadá?

To však není vše. Důchodcům, okřikujícího rebela, se však, podle LN, nedostalo zadostiučinění. Autoři opět na privilegovaném místě stránky píší: “Ostatním příznivcům Miloše Zemana to však už bylo jedno. Někteří z nich hlasitě slavili u stánku s občerstvením a naříkali, že slivovice došla tak brzo”. A to, že “slivovice brzy došla”, se dostalo jako hlavní událost i do titulkucelé druhé strany LN nad reportáží o volbě prezidenta! Nevím jak politolog T. Lebeda, ale jistě by se našlo pár lidí, kteří by takovéto psaní o této události právem označili za vymývání mozků a manipulaci s veřejným míněním. Byl opravdu ten potlesk při “nelegitimních” slovech prezidenta tak zcela mimo rozumnou realitu?

Nejde však zcela jistě jen o jednu aktuální událost. Není snad nutné v těchto souvislostech znovu připomínat účast médií na destrukci druhé části prezidentské volební kampaně, která měla - jak se snad již dnes obecně uznává - zcela jiný výsledek, než který byl zamýšlen: uškodila tomu, komu měla prospět a zvýšila citlivost lidí na mediální kampaně ve smyslu obecného poznatku, že čeho je moc, toho je příliš.

Ale jinak: lze dnes ve veřejném prostoru vůbec zcela věcně diskutovat např. o amnestii bývalého prezidenta? Nebo již bylo vše řečeno a o téměř zločinnosti tohoto počinu není žádných pochyb? Lze se ještě vůbec ptát, proč v té jednotné novinářsko - senátorské vřavě silněji nezazněl dotaz, zda ona amnestie, ať si o ní myslíme cokoliv, neukázala na daleko hlubší problém, totiž zjevnou neschopnost státu zajistit průchod spravedlnosti v reálném čase? Stačilo by zeptat se třeba soudce K. Kydalky, zda namísto připojení se k senátorské žalobě na prezidenta, náhodou nezmeškal příležitost mlčet, když on sám v  trestní věci F. Chvalovského jako soudce celkem třikrát (!) vrátil žalobu státnímu zástupci a policii zpět k došetření, teprve napotřetí vynesl rozsudek, který ovšem vrchní soud musel zrušit pro vážná pochybení a sám tak bezpečně dokázal, že tu vážný problém státu s nalézáním práva existuje. Pak by z mediální masáže nikdo nikoho nemohl podezřívat…

 (Psáno pro Lidové noviny 13. 3. 2013)

Autor: Stanislav Křeček | čtvrtek 14.3.2013 11:30 | karma článku: 18,71 | přečteno: 466x
  • Další články autora

Stanislav Křeček

Nezakazovat islám! Jen nesdílet…

Výzvy k zákazu islámu jsou zcela nesmyslné a jen zhoršují již tak složitou a málo přehlednou situaci.

15.1.2015 v 10:00 | Karma: 26,73 | Přečteno: 1506x | Diskuse| Ostatní

Stanislav Křeček

Romové 2015

Na počátku roku je vhodné zamyslet se nad problémy a otázkami na které již dlouho hledáme a nenacházíme rozumné odpovědi.

11.1.2015 v 10:55 | Karma: 27,81 | Přečteno: 1348x | Diskuse| Ostatní

Stanislav Křeček

Lumpenkavárna a spol.

Lumpenkavárna se stala sociologicko-politologickým pojmem. Nevím sice jak zrovna toto jinak bohulibé zařízení k tomu přišlo, a už vůbec nevím proč „lumpen“ (z německého Lumpen (hadry), Marx: lumpenproletariát: část proletariátu politicky zcela neschopná a nepoužitelná...), ale budiž. Podívejme se však na to blíže.

19.11.2014 v 13:05 | Karma: 24,26 | Přečteno: 1499x | Diskuse| Ostatní

Stanislav Křeček

Základní práva neřeší nerovnost

Otázka lidských práv je v poslední době v českých sdělovacích prostředcích velmi frekventovaná, neboť pokusy o její řešení se hodí k nejrůznějším příležitostem.

12.11.2014 v 9:10 | Karma: 16,83 | Přečteno: 531x | Diskuse| Ostatní

Stanislav Křeček

Jiný Listopad

Ve své brněnské kanceláři mám pověšenu fotografii pořízenou někdy koncem listopadu nebo na začátku prosince 1989 v sídle tehdejší Československé strany socialistické na pražském Náměstí Republiky.

9.11.2014 v 20:00 | Karma: 11,13 | Přečteno: 584x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Izrael zaslal Hamásu reakci na postoj k ukončení války, hnutí žádalo příměří

27. dubna 2024  7:07,  aktualizováno  19:19

Palestinské hnutí Hamás uvedlo, že v sobotu dostalo od Izraele oficiální odpověď, která se týká...

Hamás zveřejnil video Američana a Izraelce unesených v říjnu loňského roku

27. dubna 2024  19:18

Palestinské hnutí Hamás v sobotu zveřejnilo video zachycující dva z rukojmích, které uneslo při...

OBRAZEM: Při stavbě metra prorazili sklep. Radost měli i archeologové

27. dubna 2024  19:06

9. května uplyne padesát let od zahájení provozu pražského metra. Na spuštění nevzpomínají jen...

Situace na frontě se zhoršuje, řekl šéf ukrajinské armády. Rusko postoupilo

27. dubna 2024  17:50

Sledujeme online Operační i strategická situace ukrajinských vojsk na frontě se má sklon zhoršovat. Velitel...

Arcon Personalservice GmbH
Instalatér do Německa

Arcon Personalservice GmbH

nabízený plat: 75 260 - 90 320 Kč

  • Počet článků 171
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1279x
Autor je od dubna 2013 zástupcem Veřejného ochránce práv, dříve byl poslancem Poslanecké sněmovny PČR, advokátem a čestným předsedou Sdružení nájemníků ČR. Narodil se 20.5.1938 v Praze, pracoval jako horník, dělník, geolog, výtvarník a jiné.

Seznam rubrik