Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Týden zástupce

Účastnil jsem se v Klimkovicích jednání pracovní skupiny, kterou svolal ministr životního prostředí k problematice lokálního vytápění a jeho vlivu na životní prostředí.

Ombudsman je konfrontován s touto problematikou jen  v souvislosti s řešením otázky, zda má být   umožněna kontrola toho, co lidé ve svých kamnech spalují, a to kontrola přímo v jejich bydlišti, což je významný zásah do ústavního práva na ochranu obydlí. Zákon o ochraně ovzduší dosud takové kontroly vylučuje.  Jde samozřejmě o lokální problém především v malých obcích, ale nikoliv o problém zanedbatelný: např. v Severomoravském kraji trápí občana problémy životního prostředí hned na druhém místě,  když na prvém místě je otázka nezaměstnanosti.

Zajímavé jsou názory veřejnosti na tento problém, které vyplynuly  z průzkumu veřejného mínění: 87% občanů je ochotno podrobit se takové kontrole ve svém bydlišti, pouze 13% je proti.  Téměř stejné procento občanů si ale myslí, že  tuto problematiku by měly řešit orgány obce, jen menšina si zde přeje zásahy policie nebo jiných státních orgánů.  Mnoha občanům chybí prostředky a dovednosti ke změně dosavadního chování, když i současné, často velmi velkorysé dotace na pořízení ekologičtějšího vytápění jsou i tak pro některé skupiny občanů nedostupné. Jde velmi výrazně nejen o ekologický, ale především sociální problém, a to je třeba, při posuzování tohoto vážného zásahu do ústavního práva na ochranu nedotknutelnosti obydlí, brát v úvahu.  Kontrola sama o sobě nestačí. Musí existovat obecná důvěra veřejnosti v možnost zjednání nápravy  a obecné povědomí o tom, že ochrana zdraví,  kterou by měly kontroly zajistit, je vyšším zájmem nad zájmem na ochranu nedotknutelnosti obydlí. Jinými slovy: že takové kontroly mají opravdu smysl a povedou k nápravě věci.  Nejsem přesvědčen, že toto je v této chvíli naplněno.

Na ombudsmana se obrátilo s individuálními stížnostmi několik občanů města R. se žádostí  o prošetření zásahu městské police proti matce s dítětem v kočárku, který byl podle jejich názoru nepřiměřený a porušoval její práva.  Celý zásah je dostatečně  zdokumentován  kamerou umístěnou na uniformě jednoho z policistů a  videozáznamy i dalších občanů. Jde o  celkem známou událost, které na internetu  byla velmi sledována.

Co je na záznamu vidět? Strážníci přistupují k mladé ženě s kočárkem a upozorňují ji na to, že její pes volně, bez vodítka, pobíhá po silnici, což vyhláška města zakazuje a žádají ji, aby psa  uvázala na vodítko. Žena to zvýšeným hlasem  odmítá s tím, že pes „nikomu nic nedělá“ a žádá, aby ji strážníci nezdržovali, neboť spěchá domů. Policisté žádají předložení  občanského průkazu, neboť mají za to, že došlo ke spáchání přestupku,  což žena odmítá s tím, že jej nemá u sebe a bydlí blízko. Snaží se s kočárkem z místa odjet. Pak nastává situace, která se nemůže líbit nikomu: policisté brání ženě v odjezdu, dítě začne plakat, sbíhají se lidé, přibíhá i otec dítěte, padají nadávky a dochází ke vzájemné strkanici…..

Ombudsman není oprávněn posuzovat chování městské ani jiné policie a  chování strážníků v R. již řeší oprávněné orgány.  Na výsledky tohoto vyšetřování si ombudsman počká.   Přesto však již dnes může vyslovit, jaký videozáznam z celé události by se mu líbil:  strážníci upozorňují ženu,  že její pes pobíhá bez vodítka, žena se omluví a přivolá psa s tím, že již dále bude na vodítku, strážníci se spokojí s domluvou a všichni z místa odcházení.

I věci, které se nám nelíbí, mají své příčiny a často i poškozený může snadno přispět k tomu, aby k zásahu do  jeho chráněných  práv nedocházelo….         

  

 

Autor: Stanislav Křeček | neděle 2.6.2013 21:40 | karma článku: 4,52 | přečteno: 181x
  • Další články autora

Stanislav Křeček

Nezakazovat islám! Jen nesdílet…

Výzvy k zákazu islámu jsou zcela nesmyslné a jen zhoršují již tak složitou a málo přehlednou situaci.

15.1.2015 v 10:00 | Karma: 26,73 | Přečteno: 1506x | Diskuse| Ostatní

Stanislav Křeček

Romové 2015

Na počátku roku je vhodné zamyslet se nad problémy a otázkami na které již dlouho hledáme a nenacházíme rozumné odpovědi.

11.1.2015 v 10:55 | Karma: 27,81 | Přečteno: 1348x | Diskuse| Ostatní

Stanislav Křeček

Lumpenkavárna a spol.

Lumpenkavárna se stala sociologicko-politologickým pojmem. Nevím sice jak zrovna toto jinak bohulibé zařízení k tomu přišlo, a už vůbec nevím proč „lumpen“ (z německého Lumpen (hadry), Marx: lumpenproletariát: část proletariátu politicky zcela neschopná a nepoužitelná...), ale budiž. Podívejme se však na to blíže.

19.11.2014 v 13:05 | Karma: 24,26 | Přečteno: 1499x | Diskuse| Ostatní

Stanislav Křeček

Základní práva neřeší nerovnost

Otázka lidských práv je v poslední době v českých sdělovacích prostředcích velmi frekventovaná, neboť pokusy o její řešení se hodí k nejrůznějším příležitostem.

12.11.2014 v 9:10 | Karma: 16,83 | Přečteno: 531x | Diskuse| Ostatní

Stanislav Křeček

Jiný Listopad

Ve své brněnské kanceláři mám pověšenu fotografii pořízenou někdy koncem listopadu nebo na začátku prosince 1989 v sídle tehdejší Československé strany socialistické na pražském Náměstí Republiky.

9.11.2014 v 20:00 | Karma: 11,13 | Přečteno: 584x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

EU se od zemí jako Česko naučila hodně o Kremlu i Putinovi, řekla Leyenová

26. dubna 2024  18:09,  aktualizováno  18:29

Díky hořkým zkušenostem, které mají země ze středu a východu Evropy se Sovětským svazem, se...

Zkusil unést hocha ze školky, vydával se za jeho matku. Mladík dostal rok vězení

26. dubna 2024  18:16

Nejprve telefonicky a poté i osobně se čtyřiadvacetiletý muž snažil vynutit si vydání chlapce z...

Po havárii na koloběžce skončil v řece, bezvládného muže museli oživovat

26. dubna 2024  17:24

Bezvládného muže vytahovali krátce po čtvrteční půlnoci policisté z řeky Svitavy v brněnských...

V bytě mám cizího muže, volal majitel strážníky. Vetřelce našli v posteli s pivem

26. dubna 2024  17:05

Neznámý návštěvník se ve čtvrtek odpoledne objevil muži v bytě na českobudějovickém sídlišti Máj....

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...

  • Počet článků 171
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1279x
Autor je od dubna 2013 zástupcem Veřejného ochránce práv, dříve byl poslancem Poslanecké sněmovny PČR, advokátem a čestným předsedou Sdružení nájemníků ČR. Narodil se 20.5.1938 v Praze, pracoval jako horník, dělník, geolog, výtvarník a jiné.

Seznam rubrik