Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

O domácí porody opravdu nejde

Položíme-li důraz na slovo „domácí“, pak musíme, domnívám se, konstatovat, že o právo na domácí porody dnes opravdu nejde.

To je otázka dávno zodpovězená a vyřešená. I veřejný ochránce práv byl nucen se  touto problematikou zabývat v  souvislosti  s přešetřováním stížností porodních asistentek v uplynulých třech letech a v jednom ze svých vyjádření konstatoval, že existují ženy, které „z různých důvodů (snaha o maximální pohodlí, předchozí negativní zkušenosti, osobní přesvědčení, náboženské vyznání, atp.“…. „zpravidla chtějí rodit přímo doma (v bytě), avšak výjimkou nejsou ani atypická místa, ke kterým mají  tyto osoby  většinou citová vztah (les, louka)…takový porod sám o sobě nezákonný není…“   .

Nikdo patrně nezpochybňuje právo ženy  rodit tam, kde se sama rozhodne. Problém a nedořešenou otázkou však zůstává, v jaké míře má být toto svobodné rozhodnutí společností  zajištěným nezbytných zdravotních služeb garantováno. A zde, domnívám se, se problematika domácích porodů dostává do stejné situace, jako problematika fenoménů, kterým jsme si navykli říkat „lidská práva“.  Zdá se, že nedostatečně odlišujeme to, co je skutečné právo, tedy norma, jejíž platnost může vynutit stát svojí mocí, a co je jen jistě respektuhodné, ale přeci jen soukromé rozhodnutí realizovat odlišnost, kterou naplňuji svůj život, aniž bych tím zasahoval jiné. Problém lidských práv v moderní době je mimo jiné také v tom, že mnozí nehodlají tyto dvě kategorie odlišovat a trvají na tom, že vše, čím se rozhodli ozvláštnit svůj život, každá odlišnost od běžnosti je jejich  právem, tedy vynutitelnou normou.   

Právní vědomí většinové společnosti je tak komplikováno množstvím realií, které by patrně každý byl ochoten respektovat jako součást odlišného způsobu života konkrétního člověka, ale s jistými rozpaky přijímá tvrzení, že jde o právo, které společnost musí vynutit na ostatních. Situace je pak ještě komplikována politikou, kdy část levice sice tak nějak úplně přesně neví, co poradit rodině se zhoršující se životní úrovní a vůbec s klesající úrovní života (nebo jak to nedávno lépe vyjádřil  V. Bělohradský: „… levice dnes vyjadřuje naprostý nedostatek intelektuální odvahy vystoupit proti tyranii neoklasických ekonomů…“), ale o to intenzivněji se její rádoby modernější část etabluje ve formulaci nejrůznějších práv a stále intenzivněji vystupuje proti tyranii těch, kteří se např. stále ještě zpozdile domnívají, že dítě má mít maminku a tatínka.         

Každé nově nabyté právo se totiž prohlubuje a dále košatí. Pamatuji si dobře na debaty v poslaneckém klubu ČSSD v době, kdy se přijímal zákon o registrovaném partnerství. Těm, kteří nehodlali tento zákon podpořit (autor těchto řádků k nim rozhodně nepatřil), byli do poslední chvíle přesvědčování, že jde pouze o pochopitelné zajištění práv těch, kteří (proč ne?) chtějí žít spolu s tím, že o narušení tradiční rodiny nemůže být řeči. A dnes? Jsme svědky ne pouhého zajištění práv, ale okázalé dehonestace těch, kteří si stále myslí, že svatbou se potvrzuje svazek, který  má a vždy zpravidla měl něco společného s plozením a výchovou dětí. A lze zde očekávat pozoruhodný vývoj, neboť argumenty pro adorované soužití dvou mužů (když už o ty děti nejde) jsou tytéž, jako argumenty pro  soužití tří mužů a jedné ženy – kombinací bezpočet.     

A domácí porody? Přece dnes vůbec nejde o samozřejmé právo ženy rodit doma, ale zřetelně jde o společností garantovaný rozsah práva na zajištění nezbytné lékařské péče. Ale má-li žena právo rodit kdekoliv, dnes doma, ale zítra třeba z  náboženských důvodů na určeném palouku – bezpochyby to dříve či později někoho napadne - vznikne požadavek na zajištění patrně vrtulníkové záchranné zdravotní letky k zajištění jistoty „… že nablízku je prostředí poskytující  nejvyšší možnou garanci záchrany fyzického zdraví pro případ nečekaných problémů“, jak to pro domácí porody požaduje v článku „Nový pohled na svět“  poradkyně pro oblast rodičovství E. Labusová (LN 30. Srpna 2013). Ani poslední nález Ústavního soudu, který E. Labusová zcela nepřípadně přirovnává k historickému  projevu M.L.Kinga, se primárně nezabýval  právem na domácí porody, ale právem na spravedlivý proces, což je něco zcela jiného. A již vůbec nechci tuto debatu zatěžovat úvahami, že by i jiní, nejen  rodičky, mohli formulovat své právo na lékařský zákrok pro „záchranu fyzického zdraví" a „s ohledem na maximální pohodlí a předchozí negativní zkušenosti“ v domácím příjemném prostředí. Proč ne?

A mohli bychom tak hovořit o celém katalogu „práv“ plynoucích např. z náboženského vyznání od práva na rituální porážení zvířat, až po právo na ochranu cti žen a dívek, o právu na informace, o právu na bydlení, o právu na neobtěžování hlukem (i na rušné městské ulici), o právu na soukromí (pod bezpečnostními kamerami na každém rohu),  atd. atd.

Jestliže dnes někteří právníci (např. ustavní soudce L. David) hovoří o  tom, že  lidská práva jsou „za zenitem“, nemají bezpochyby na mysli,  že by lidských práv ubylo, že by lidé již neměli bojovat o svá skutečná práva.   Ale jde spíš o to, že vzrůstající množství všelijakých „práv“ vede k nepřehledné diverzitě společnosti, ale také k obecnému a nebezpečnému pocitu nerovnosti, k pocitu, ať již oprávněnému či nikoliv,  že někteří mají více práv, než jiní. Pro příklady jistě nemusíme chodit daleko.

 Lidská práva se tak dostávají z ideologických výšin na občanskou úroveň. Lidé jako občané, členové společnosti s nemalými sociálními problémy, nepřipustí existenci jakýchkoliv práv bez povinností, bez principu odpovědnosti, bez přihlédnutí k reálnému povědomí o tom, co je a co není spravedlivé. Se všemi z toho plynoucími důsledky…..

(Psáno pro Lidové noviny 6. 9. 2013)

Autor: Stanislav Křeček | neděle 8.9.2013 17:30 | karma článku: 8,49 | přečteno: 422x
  • Další články autora

Stanislav Křeček

Nezakazovat islám! Jen nesdílet…

Výzvy k zákazu islámu jsou zcela nesmyslné a jen zhoršují již tak složitou a málo přehlednou situaci.

15.1.2015 v 10:00 | Karma: 26,73 | Přečteno: 1506x | Diskuse| Ostatní

Stanislav Křeček

Romové 2015

Na počátku roku je vhodné zamyslet se nad problémy a otázkami na které již dlouho hledáme a nenacházíme rozumné odpovědi.

11.1.2015 v 10:55 | Karma: 27,81 | Přečteno: 1348x | Diskuse| Ostatní

Stanislav Křeček

Lumpenkavárna a spol.

Lumpenkavárna se stala sociologicko-politologickým pojmem. Nevím sice jak zrovna toto jinak bohulibé zařízení k tomu přišlo, a už vůbec nevím proč „lumpen“ (z německého Lumpen (hadry), Marx: lumpenproletariát: část proletariátu politicky zcela neschopná a nepoužitelná...), ale budiž. Podívejme se však na to blíže.

19.11.2014 v 13:05 | Karma: 24,26 | Přečteno: 1499x | Diskuse| Ostatní

Stanislav Křeček

Základní práva neřeší nerovnost

Otázka lidských práv je v poslední době v českých sdělovacích prostředcích velmi frekventovaná, neboť pokusy o její řešení se hodí k nejrůznějším příležitostem.

12.11.2014 v 9:10 | Karma: 16,83 | Přečteno: 531x | Diskuse| Ostatní

Stanislav Křeček

Jiný Listopad

Ve své brněnské kanceláři mám pověšenu fotografii pořízenou někdy koncem listopadu nebo na začátku prosince 1989 v sídle tehdejší Československé strany socialistické na pražském Náměstí Republiky.

9.11.2014 v 20:00 | Karma: 11,13 | Přečteno: 584x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Maďarský zákon o svrchovanosti dráždí europoslance, mají „vážné obavy“

24. dubna 2024,  aktualizováno  20:25

Nový maďarský zákon o svrchovanosti, který má bránit zásahům zvenčí do národní politiky, v rezoluci...

Ukrajina tajně použila střely dlouhého doletu, nová pomoc vítězství nezaručí

24. dubna 2024  20:19

Ukrajinská armáda už začala používat balistické rakety dlouhého doletu. Tajně jí je poskytly...

VIDEO: Londýnem běhali splašení koně. Zkrvavení vráželi do aut, pět lidí zranili

24. dubna 2024  13:32,  aktualizováno  20:16

Centrem Londýna pobíhalo ve středu pět splašených koní královské kavalerie. Způsobili velký chaos v...

VIDEO: Slovenský pravičák vypustil nad hlavou europoslancům holubici míru

24. dubna 2024  20:09

Krajně pravicový slovenský europoslanec Miroslav Radačovský překvapil přítomné na jednání...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 171
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1279x
Autor je od dubna 2013 zástupcem Veřejného ochránce práv, dříve byl poslancem Poslanecké sněmovny PČR, advokátem a čestným předsedou Sdružení nájemníků ČR. Narodil se 20.5.1938 v Praze, pracoval jako horník, dělník, geolog, výtvarník a jiné.

Seznam rubrik