Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Švýcarsko, Masaryk a Okamura

Nějak jsem  po posledních volbách nabyl dojmu, že  mne již nic nemůže překvapit natolik, abych reagoval na slova politiků, ale po včerejším Hyde parku Tomia Okamury nemohu jinak.

Celkem jsme si zvykli na to, že nejen u nás  politici ve volební kampani  spíše mluví, než přemýšlí, a jejich  slova na náměstích přednesená je třeba (nejen u nás, ale všude ve světě) brát s jistou „předvolební“ reservou. To není lhaní ( které se nemá), ale  jistá politická licence obdobná licenci básníkově, který, když píše, že viděl jak „kůň Václavův se včera v noci třás a kníže kopí potěškal“, také nebude obviňován ze lži, protože to zcela zjevně  nebyla pravda.  I když by patrně jinak asi bylo načase….

Pokud však politik začne své šílenosti vykládat i po volbách  a dokonce je z jeho projevu patrné, že tomu sám věří,  je načase se ozvat a nazvat věci pravými jmény: hloupost je hloupost, neznalost neznalostí a zaštitovat se slavnými jmény našich předků, kterým zcela zjevně nerozumí, je obyčejná drzost.

Co jsme se dozvěděli  v pondělním Hyde parku od pana T. Okamury?  „Jsme jediným politickým subjektem, který nese odkaz T.G. Masaryka. Ten říkal, že chce, abychom byli evropským Švýcarskem, čímž myslel právě prvky přímé demokracie.  Snažil se o ně, ale nepodařilo se mu to, protože bojoval už tehdy  s poměrným systémem…“..Pěkná hloupost.  Pokud někdy Masaryk , ale to spíš jeho oponent E. Rádl, hovořili o tom, že bychom měli být evropským Švýcarskem, měli na mysli nikoliv  systém referend, jak se Okamura zcela mylně domnívá,  ale národnostní uspořádání. Především E. Rádl varoval před  koncepcí československého národa oproti menšině Němců a poukazoval na vhodnost  švýcarského uspořádání národnostních vztahů (kantony, společná státní identita, společná vláda). Masaryk  samozřejmě  měl Švýcarsko rád, odešel také po emigraci v ledu 1915 právě do neutrálního Švýcarska a založil zde  v srpnu 1915  týdeník „Československá samostatnost“ , ale tvrzení o tom, že by bojoval  se zastupitelskou demokracií, je učiněný výmysl.

Korunu svým tvrzením nasadil pak T. Okamura  poukazem na to, že i na Slovensku byly již dávno prvky přímé demokracie,  „protože zde existovala občina“.    Další hloupost. Občina (která byla  jeden čas v Rusku),  není protiklad k zastupitelské demokracii, ale je protikladem k soukromému vlastnictví. Znamená v podstatě jen společné obdělávání půdy, nikoliv rozhodování v referendech.   

Pokud jde o Švýcarsko, tak takové jaké, nám líčí Okamura, prostě neexistuje. Především zde mají, jako u nás, systém poměrného zastoupení v zákonodárných sborech, nikoliv většinový systém, jak se nám Okamura snaží namluvit.   Systém zákonodárných referend je zda dán historicky a plyne ze složitého územního i národnostního členění státu. Je nepřenosný a také se jej nikdy nikdo  nepokusil  v jiném státě nastolit. Nejinak tomu bude – doufám  - i u nás.  Znamenal by totiž takový zcela zásadní zásah do ústavního uspořádání státu, o kterém má jen málokdo jasnější představu. T. Okamura jistě nikoliv, pokud hovoří o zákonu a nikoliv o zásadní změně Ústavy.

Vyvracet další záměry  tohoto úsvitu naší politiky nemá příliš významu. Hmotná odpovědnost politiků je heslo dobré pro ty, kteří by nejraději všechny politiky zašlapali do země, ale nikoliv pro ty, kteří vědí, že hmotnou odpovědnost může mít skladník nebo prodavač, jako ti, kteří převzali do správy hmotné  předměty, za něž odpovídají, což politik není. Nehledě ke skutečnosti, že z politických rozhodnutí sotva kdy plyne škoda všem, ale píše  výhody a zisk pro někoho. Podle toho, čí zájmy politik prosazuje.  Což se ovšem se  ztrátou součástek ze skladu,  za který skladník hmotně odpovídá,  srovnat nedá.

 (psáno pro Britské listy 5. 11. 2013)

Autor: Stanislav Křeček | středa 6.11.2013 8:58 | karma článku: 12,34 | přečteno: 548x
  • Další články autora

Stanislav Křeček

Nezakazovat islám! Jen nesdílet…

Výzvy k zákazu islámu jsou zcela nesmyslné a jen zhoršují již tak složitou a málo přehlednou situaci.

15.1.2015 v 10:00 | Karma: 26,73 | Přečteno: 1506x | Diskuse| Ostatní

Stanislav Křeček

Romové 2015

Na počátku roku je vhodné zamyslet se nad problémy a otázkami na které již dlouho hledáme a nenacházíme rozumné odpovědi.

11.1.2015 v 10:55 | Karma: 27,81 | Přečteno: 1348x | Diskuse| Ostatní

Stanislav Křeček

Lumpenkavárna a spol.

Lumpenkavárna se stala sociologicko-politologickým pojmem. Nevím sice jak zrovna toto jinak bohulibé zařízení k tomu přišlo, a už vůbec nevím proč „lumpen“ (z německého Lumpen (hadry), Marx: lumpenproletariát: část proletariátu politicky zcela neschopná a nepoužitelná...), ale budiž. Podívejme se však na to blíže.

19.11.2014 v 13:05 | Karma: 24,26 | Přečteno: 1499x | Diskuse| Ostatní

Stanislav Křeček

Základní práva neřeší nerovnost

Otázka lidských práv je v poslední době v českých sdělovacích prostředcích velmi frekventovaná, neboť pokusy o její řešení se hodí k nejrůznějším příležitostem.

12.11.2014 v 9:10 | Karma: 16,83 | Přečteno: 531x | Diskuse| Ostatní

Stanislav Křeček

Jiný Listopad

Ve své brněnské kanceláři mám pověšenu fotografii pořízenou někdy koncem listopadu nebo na začátku prosince 1989 v sídle tehdejší Československé strany socialistické na pražském Náměstí Republiky.

9.11.2014 v 20:00 | Karma: 11,13 | Přečteno: 584x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

KOMENTÁŘ: Český důchodce, pro vládu nepřítel číslo jedna

25. dubna 2024  7:47

Vláda dokola opakuje, že nebude na důchody pro příští generace a zbankrotujeme. Nic takového...

Arizonští poslanci zrušili 160 let starý zákon, který zakazoval potraty

25. dubna 2024  6:54

Zákonodárci ve Sněmovně reprezentantů v americkém státě Arizona ve čtvrtek schválili zrušení zákona...

Poslední mrazivá noc. Od pátku se bude oteplovat, v neděli se vrátí letní teploty

25. dubna 2024  6:32

Ve čtvrtek budou ještě teploty podprůměrné a na horách může sněžit. V pátek ráno dokonce hrozí na...

Rusko vyrábí víc zbraní, než potřebuje na Ukrajině, varoval německý ministr

25. dubna 2024  6:13

Rusko podle odhadů německého ministra obrany Borise Pistoriuse už vyrábí více zbraní a munice než...

Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!
Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!

30 uživatelů eMimina mělo možnost otestovat krém na nohy od Manufaktury z kolekce Louka. Pomohl vám na suchou a hrubou pokožku chodidel? Přečtěte...

  • Počet článků 171
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1279x
Autor je od dubna 2013 zástupcem Veřejného ochránce práv, dříve byl poslancem Poslanecké sněmovny PČR, advokátem a čestným předsedou Sdružení nájemníků ČR. Narodil se 20.5.1938 v Praze, pracoval jako horník, dělník, geolog, výtvarník a jiné.

Seznam rubrik