Lidská práva: ani katastrofa ani šance!

10. 10. 2014 21:25:44
Již několik týdnů probíhá na stránkách Práva i v jiných tiskovinách (A2) intelektuální debata o pojetí lidských práv mezi P. Drulákem a J. Přibáněm.

Již několik týdnů probíhá na stránkách Práva i v jiných tiskovinách (A2) intelektuální debata o pojetí lidských práv mezi P. Drulákem a J. Přibáněm. Bylo by to pro běžného čtenáře jistě zajímavým, ale asi málo praktickým povídáním nebýt toho, že jako příklad pro svá tvrzení o prioritě „základních“ lidských práv před právy sociálními a ekonomickými uvádí P. Přibáň příklady ze života právě těchto obyčejných lidí. Nedávno psal o tom, že čínský rolník „bojující s nadnárodními korporacemi používá obyčejný selský rozum a ví, že bez základních práv a svobod, jakými jsou svoboda projevu a shromažďování, nebo právo na řádný soudní proces se nemůže dovolat ani žádných sociálních práv...“ V článku „Lidská práva: katastrofa nebo globální šance?“ (Právo 18. září 2014) pak se P. Přibáň na tento příklad odvolává a píše, že „ do tohoto příkladu můžeme dosadit mongolské švadleny nebo českého automechanika...“, neboť jejich osud podporuje „jednoduchý logický závěr, že bez dodržování základních lidských práv nejsou vynutitelná ani práva sociální a ekonomická“.

Nevím, odkud autor bere informaci o tužkách čínského rolníka nebo mongolské švadleny, ale bezpečně vím, že přehlíží jednu ze základních realit současného světa: oni „rolníci a švadleny“ neprchají ze svých zemí do Evropy nebo do USA proto, že by jim doma chyběla „základní lidská práva“, ale proto, že jim jde o mzdu, sociální zabezpečení a slušný život, tedy spíše o práva sociální a ekonomická. A co víc: nejen že většina z nich se, žel, nehodlá nikterak podílet na realizaci lidských práv zdejších občanů, ale přináší si sebou a hodlá zde realizovat své vlastní pojetí práv, které je s pojetím lidských práv která má na mysli P. Přibáň v zásadním rozporu.

Je to vše asi trochu jinak: onen rolník „bojujícími s nadnárodními korporacemi“ resp. s jejich vlastníky, musí bojovat právě proto, že tito vlastníci realizují jedno ze základních lidských práv, totiž právo vlastnit majetek, které však v současném světě zplanělo tak, že v konkrétní zemi 2% obyvatel vlastní 40% národního bohatství a 80% „rolníků a švadlen“ nevlastní nic. A i onen „český automechanik“ jehož životní úroveň je samozřejmě nesrovnatelná s úrovní života jmenovaných „rolníků a švadlen“ by jim vysvětlil, že realizovat svá základní lidská práva má sice zaručeno, neboť shromažďovat se, psát a cokoliv říkat může podle libosti, aniž by to však mohlo jeho ekonomické postavení jakkoliv reálně ovlivnit.

P. Přibáň se ve zmíněném článku sugestivně ptá: „Je pro lidskou důstojnost skvělé, když tyranská vláda zajistí svým lidem blahobyt?“ Nevím, co autor soudí o lidské důstojnosti milionů bezdomovců, beznadějně chudých a sociálně vyloučených lidí v zemích „netyranských vlád“, kde jsou základní lidská práva bezpečně zajištěna, ale vím, že proti vládám, které si s lidskými právy, jak je chápe P. Přibáň, žádné starosti nedělají a přesto zajišťují svým občanům blahobyt (např. Saudská Arábie nebo Bahrajn), se nebouří tito občané, ale takoví obhájci lidských práv jakými jsou např. bojovníci „islámského státu“.

Postmoderní svět je totiž dnes zcela jinde, než byl v době, kdy se sepisovala Všeobecná deklarace lidských práv. Podmínky života lidí se mění a vše lidské (a ničím jiným „základní lidská práva“ nejsou) se mění s nimi. Čím dříve to i renomovaní zastánci „ základních lidských práv“ pochopí, tím dříve přestane většina společnosti nad některými představami nechápavě kroutit hlavou....

Pod titulkem „ Kvůli čemu prchají švadleny“ bylo otištěno v Právu 8. 10. 2014

Autor: Stanislav Křeček | pátek 10.10.2014 21:25 | karma článku: 13.72 | přečteno: 354x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Ostatní

Ladislav Jakl

Dělají z nás ženy! Nebo jen hlupáky?

Jsme všichni obětmi tajemného spikleneckého experimentu, kdy pomocí přísad do potravin globální vládci nadělají z chlapů zženštilé hermafrodity, neschopné plodit děti?

28.3.2024 v 18:55 | Karma článku: 28.78 | Přečteno: 552 | Diskuse

Milan Šupa

Čerpejme sílu ke vzestupu z prožití reality Ducha

Myslím, tedy jsem! Tato slova jsou lež! Jsou omylem! Kdo je akceptuje, sází na falešnou kartu a promrhává svůj život. Ztotožňování vlastní jsoucnosti s rozumem a myslí je tou největší tragédií, která nás může postihnout.

28.3.2024 v 16:13 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 50 | Diskuse

Jiří Herblich

Slovo, které radí člověku je Božské tím, že chápe princip Božství

Kdo najde slovo své jako Božské tím, že uvěří. Ten najde slovo společné jako svoje a bude to slovo Boha v člověku.

28.3.2024 v 6:28 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 24 | Diskuse

Yngvar Brenna

Jakou chcete budovat společnost aneb pryč s Velikonocemi

Skutečně je to něco, za co máte utrácet peníze i čas a úsilí, abyste ty dopady potírali, či alespoň pokoušeli, byť zcela marně, zmírnit? Přece jde o to, jakou chcete budovat společnost.

28.3.2024 v 1:56 | Karma článku: 15.41 | Přečteno: 299 |

Jan Andrle

Nový oblek

Jak slíbil, tak udělal. Sliby se mají plnit, že. A já to stihnu nejen do vánoc, ale dokonce do velikonoc. Tady to je, přátelé blogeřníci.

27.3.2024 v 22:17 | Karma článku: 19.79 | Přečteno: 525 | Diskuse
Počet článků 171 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1279
Autor je od dubna 2013 zástupcem Veřejného ochránce práv, dříve byl poslancem Poslanecké sněmovny PČR, advokátem a čestným předsedou Sdružení nájemníků ČR. Narodil se 20.5.1938 v Praze, pracoval jako horník, dělník, geolog, výtvarník a jiné.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...